05 mei 2024

Seizoen 2024 gaat van start!

Het nieuwe seizoen is begonnen! De zon is (eindelijk) gaan schijnen en de akkers worden ingezaaid. Deze zomer zijn onze Nederlandse boeren weer op zoek naar harde werkers die de handen uit de mouwen gaan steken! Wil jij er even tussenuit? Heb je zin om met je handen te werken? Of ben je benieuwd hoe het er nou écht aan toe gaat op een boerenbedrijf? Meld je dan aan als Seizoenarbeider!

 

Voor iedereen

Ieder jaar hebben Nederlandse boeren veel werkers nodig om onkruid te wieden, fruit te plukken en oogst van het land te halen. Denk aan rode kool of pompoenen. Platform De Seizoenarbeiders koppelt mensen zoals jij aan Nederlandse boeren waar dit werk gedaan moet worden. Twee vliegen in één klap dus! Heb jij interesse in duurzame voedselproductie of biodiversiteit? Werk je veel achter je laptop en wil je wel eens met je handen in de aarde? Lijkt het je leuk om eens totaal iets anders te gaan doen? Nieuwe mensen te leren kennen? Een gezellige werkvakantie te hebben én te leren over landbouw? Dan is Seizoenarbeider worden echt iets voor jou! We kunnen je beloven dat het een onvergetelijke ervaring wordt! Het is een fantastisch gevoel om met een groep mensen samen te werken aan een grote klus en deze met elkaar te klaren. Iedereen kan Seizoenarbeider worden, maar weet dat het boerenwerk vraagt om concentratie, behendigheid en een super goede fysieke conditie.

 

Nieuwe aanpak in 2024: educatief programma óf betaald aan de slag

De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat de ene Seizoenarbeider het heerlijk vindt om uren te maken, op diverse boerenbedrijven te werken én geld te verdienen – waar de andere Seizoenarbeider veel meer waarde hecht aan de educatieve beleving. Daarom bieden we jou als Seizoenarbeider dit jaar twee ‘smaken’.

Je gaat als vrijwilliger aan de slag. Naast de kennismaking met het wied- en oogst werk is er veel meer tijd ingeruimd voor kennismaking met de boer, excursies, kampvuur, heerlijk eten en het leren kenen van nieuwe inspirerende mensen. Als Seizoenarbeider neem je je eigen tentje mee en kampeer je bij de boer. Je arriveert op zondag, dan maken we kennis met elkaar. Op vrijdag wordt de werkweek afgesloten met een gezellig samenzijn met muziek, op zaterdagochtend ga je met een voldaan gevoel (en nieuwe vrienden) naar huis!

Je gaat betaald aan de slag. Het meeste werk is te doen bij fruittelers en akkerbouwers. Denk aan boomgaarden (appels, peren), maar ook aan akkers: spinazie, bloemkool, pompoenen, maïs, kruiden en nog véél meer. Omdat biologische boeren minder bestrijdingsmiddelen gebruiken, is daar ook meer handwerk te doen. Het meeste werk dat we aanbieden is daarom bij biologische boerenbedrijven. Je gaat óf meerdere dagen achter elkaar aan de slag (en overnacht op de boerderij of ergens in de buurt) óf je werkt losse dagen bij verschillende boerenbedrijven.

 

Vijfde editie De Seizoenarbeiders

Platform De Seizoenarbeiders gaat dit jaar alweer haar vijfde editie tegemoet! Boeren en Seizoenarbeiders uit eerdere jaren geven aan dat er echt een verbinding ontstaat tijdens de werk- en kampeerweken. Verbinding tussen boer en burger, maar ook tussen consument en voedsel. “Ik zag ‘mijn ui’ bij de Appie liggen, ik heb me nooit beseft dat er zoveel aandacht en tijd in één ui zit. Als Seizoenarbeider ontstaat er waardering voor het harde werk dat gedaan wordt door boeren om onze voedselvoorziening en economie draaiende te houden.”

 

Doe je mee?

Meld je aan als Seizoenarbeider of als boer en ga met ons aan de slag om het eten naar je bord te brengen.