FAQ

Voor de seizoensarbeider

Inmiddels groeit het aantal boeren waar we mee samenwerken. Het werk varieert van onkruid wieden op een corona-proof ‘wiedbed’ tot het oogsten van asperges en werk in een kaasmakerij. Over het algemeen vraagt het boerenwerk concentratie, behendigheid en een goede fysieke conditie.

We gaan het niet mooier maken dan het is. Werken bij de boer is vaak fysiek inspannend, soms eentonig en verdient mogelijk minder dan je gewend bent in je normale baan. Maar het is waardevol werk. 

De werktijden zijn verschillend per boer, maar reken op 7 uur werk.

Nee. Het is vooral belangrijk dat je in goede fysieke conditie bent, snel leert en bereid bent goed door te werken.

Boeren wonen vaak niet dichtbij, dus willen we graag meebetalen aan de reiskosten. Daarom hebben we het uurtarief met één euro verhoogd. Zo voorkomen we dat we ingewikkelde reiskostenadministratie hoeven bij te houden maar wordt jij wel gecompenseerd voor je reis.

Je kunt er voor kiezen om in loondienst te gaan bij een payrolling bedrijf waar we mee samenwerken. Je krijgt dan een 0 uren contract met een salaris van € 11,78 per uur.

Je kunt ook een factuur sturen. Hiervoor moet je ingeschreven zijn bij de KVK. Verder raden we aan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering te hebben die werken in de agrarische sector dekt. Je mag een bedrag van € 17,00 per gewerkt uur factureren.

Dit verschilt per boer en per klus. Wij proberen je zoveel mogelijk aan één boer te koppelen zodat je het bedrijf leert kennen en ook handig wordt in het werk. Dit is een win-win voor de boer en voor jou. We spreken duidelijk met je af hoe lang de periode is. Soms is dit een week, soms twee weken en het kan zomaar ook meer zijn.

Je mag je dan zeker aanmelden. Sommige klussen zijn niet de volle week. Het is natuurlijk wel handiger om iets te plannen als je meer beschikbaar bent.

Tozo (bijstand voor levensonderhoud) is een aanvulling op het inkomen. De gemeente stelt het recht op bijstand voor levensonderhoud en de hoogte daarvan dus vast op grond van de hoogte van het inkomen van de zelfstandige. De zelfstandige dient de hoogte van het inkomen door te geven aan de gemeente, zowel bij aanvraag (vaak is dit een inschatting) als gedurende de bijstandsperiode (als bekend is wat daadwerkelijk het inkomen is geworden). De zelfstandige is daarbij gebonden aan de inlichtingenplicht. bron: Rijksoverheid

 

Nee. Het is vooral belangrijk dat je in goede fysieke conditie bent, snel leert en bereid bent hard te werken.

Seizoenarbeid en corona

Wij vinden het erg belangrijk dat iedereen kan werken binnen de richtlijnen van het RVIM en de Rijksoverheid. Wij zorgen met de boer voor optimale condities om binnen de op dat moment geldende richtlijnen te kunnen werken. Maar, we vragen aan iedereen om ook eigen verantwoordelijkheid te nemen om jezelf en je collega’s veilig te laten werken.

Nee. In deze volgen we de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid. 

Reis en accommodatie

Dit kan overal zijn. Op dit moment is er veel werk in de provincie Flevoland, maar we kijken natuurlijk ook waar jij vandaan komt.

Op dit moment niet, mogelijk wel in de toekomst. Binnenkort gaan er weer een aantal campings open, daar kan je op eigen initiatief natuurlijk gebruik van maken. 

Nee, we vragen je je eigen vervoer naar de locatie te regelen. Ga er vanuit dat de boerderijen niet met het OV te bereiken zijn.

We werken in de piekdrukte van het landbouwseizoen. Het is dus erg vervelend voor de boer als er onverwacht minder medewerkers beschikbaar zijn dan gepland. Zorg er voor dat je elke dag op tijd aanwezig bent en tenminste de afgesproken periode achtereenvolgens kunt werken. 

Mocht je door onvoorziene omstandigheden toch verhinderd zijn, laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de projectcoördinator via werken@deseizoenarbeiders.nl

Na aanmelding en inroosteren krijg je een mail van ons met alle belangrijke informatie. Daarin staat ook wat je zelf moet meebrengen naar de boerderij.

Voor boeren

Goed om te horen. Stuur een mailtje naar info@deseizoenarbeiders.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Na een kort gesprek gaan wij aan de slag om voor jou de werkers te vinden die je nodig hebt. Wij zijn geen regulier uitzendbureau en we proberen de beste match te maken. Je wordt meestal de volgende dag teruggebeld om te horen wie we voor jou hebben gevonden.

Houd er als boer rekening mee dat je werkt met mensen die normaal niet in de landbouw werken, die graag met jou een praatje willen maken en nieuwsgierig zijn naar wat je als boer doet. Dus verwacht meer interactie dan met de gemiddelde uitzendkracht!

Over De Seizoenarbeiders

De Seizoenarbeiders is een initiatief van: Kester Scholten (Warmonderhof, Festivalproducent, Troubaboer), Emile Corre (Ontwerper, Roze Bunker), het Slow Food Youth Network, Maarten Kuiper (Food Chain Traveler, Slow Food) en Fabian Kemps Verhage (Warmonderhof).

Wouter Buijze en Jur Jacobs zijn als ondernemers hierbij betrokken en Nicky en Noortje coördineren de aanmeldingen.

We zijn als initiatiefnemers van dit project op verschillende manieren betrokken bij de agrarische sector en de festival- en evenementensector in Nederland. 

In de eerste weken van de coronacrisis zagen we verschillende problemen ontstaan. Veel boeren hebben steeds meer moeite om genoeg seizoenarbeiders te vinden voor dit teeltseizoen, medewerkers die normaal uit Oost-Europese landen komen maar nu door reisrestricties en gezondheidsmaatregelen niet naar Nederland kunnen komen. Tegelijkertijd zijn er veel zzp-ers die als gevolg van deze crisis tijdelijk geen werk hebben, met name in de horeca en de evenementenbranche. 

Het idee ontstond om door de combinatie van twee problemen één oplossing te creëren. Middels een online platform koppelen we tijdelijk werkloze zzp’ers met boeren met een arbeidstekort. 

Met dit initiatief hopen we direct bij te dragen aan het verminderen van urgente arbeidstekorten in de agrarische sector, en het voorkomen van voedselverspilling. Een belangrijk secundair doel is het versterken van de verbinding tussen stad en platteland. Door boer en burger samen te brengen creëren we een context voor meer wederzijdse betrokkenheid en begrip. Dit moet op lange termijn bijdragen aan – volgens ons noodzakelijke – stimulering van de lokale voedselproductie en betere prijzen voor boeren, die daardoor op een duurzamere manier ons voedsel kunnen produceren.

Let’s hope not. We werken eraan om De Seizoensarbeiders ook na de coronacrisis bestaansrecht te laten hebben.

Overig

Voor meer informatie en vragen kun je terecht bij Lianne de Bie, via  communicatie@deseizoenarbeiders.nl

Nee dit is op dit moment niet mogelijk.

Heb je nog vragen? Stuur een mail naar werken@deseizoenarbeiders.nl

Daar werken we aan!